Iklan ubat gigi.

Posted: August 5, 2014 in health and care., personal
Tags: , ,

Salam aidilfitri semua.

Dapat satu mesej whatsApp. Mungkin benar apa yang dikatakan tentang keburukan produk tu. Entahlah, kamu baca dan kamu nilaikan sendiri. Lebih baik jika kamu dapat buat semakan tentang apa yang diperkatakan. Moh baca!

“Pernah tak korang terfikir kenapa ubat gigi Mukmin tanpa FLUORIDA?
Best ke guna ubat gigi takde fluorida ni?
Tak best kan?
Mulut rasa tak berangin je kan..

Hmm, saya juga seperti anda pada mulanya. Tapi lama-lama, mulut tak boleh bau fluorida sebab asyik nak temuntah je.
Saya beralih pada Mukmin, dengan penuh tanda tanya..

Eh, kenapa mukmin tak guna fluorida?? Tak elok ke fluorida ni??

Takdir Allah, menggerakkan hati saya untuk bertanya pada Mr Christopher. Selepas dia kongsikan kenapa dia bencikan Mcdonalds.
Mungkin dia ada jawapannya.

Saya bertanya,
‘Mr, do you know about fluorida?’

Dengan tegasnya,
‘Oh, yes Mrs Sarah!
PLEASE DONT YOU EVER USE IT!’

Saya terkedu.
‘ But why, mr?’

He said, ‘I know quite a lot about what the American gov are doing. I know about flouride I don’t use toothpaste with it. I make coconut oil and baking soda to clean my teeth.
Mix them together. You can add eucaliptus oil in it too. It’s better than tooth paste!’

‘ You mean, fluorida is one of the American government are doing?? Like Mcdonalds?’

‘Yes, of course Mrs!!’

Saya terkedu lagi.

Katanya, fluorida adalah salah satu bahan palingĀ  berbahaya dalam jenayah saintifik. Penggunaan fluorida secara berterusan dari kecil sehingga besar menyebabkan kerosakan otak manusia secara perlahan-lahan untuk jangka masa yg lama.
Fluorida adalah sejenis racun yang boleh mengubah tingkah laku dan perangai manusia.
Dos yang sedikit diambil, tapi kesannya mampu mengurangkan kekuatan msyarakat daripada melawan sebuah pemerintahan.
Itulah kuasa Amerika yang membunuh umat islam dalam senyap dan perlahan-lahan!
Malah lebih teruk, kandungan fluorida dalam ubat gigi mampu membunuh kanak-kanak!

Katanya,
‘Mana mungkin fluorida dapat mengurangkan masalah gigi kepada manusia!
Nonsense, mrs!
Stop using it!’

Saya senyap. Speechless.
Dalam hati,macam tak percaya je.

Akhirnya, saya temui buku Deadly Mist- Usaha Amerika Merosakkan Kesihatan Dunia dari penulis Jerry D. Gray.

Allahuakbar! Allahuakbar!
Apa yang dikata dan ditegaskan Mr Chris adalah benar!

Yes, itu buktinya kenapa ubat gigi mukmin tanpa fluorida!

Tepuk dada sendiri, tanya iman dihati.

Ayuh! Tinggalkan fluorida!
Mari kita beralih pada coconut oil dan baking soda! Better than toothpaste!

Ayuh bina generasi muslim sebenar.
Anak-anak yang berakhlak mulia!
Belum terlambat untuk segalanya.
Semoga Allah melindungi kita. Amin.

Daripada:
Datuk Dr Rozaini Bin Hj Ghazali”

Menarikkan? Cuma apa yang aku nampak adalah mesej ni sebagai salah satu cara mereka mempromosikan ubat gigi mukmin je. Tapi bagus juga kalau guna coconut oil dengan baking soda je. Jimat kos! Heh o_O

p/s : sudah terang lagi bersuluh?

Advertisements
Comments
  1. puterikasih says:

    coconut oil ngan baking soda macam nak buat kek je…hehe. Tak pernah tahu tentang flourida sebelum ni…tapi kalau betul memang bahaya la sebab semua ubat gigi ada flourida. Rakyat Amerika plak, guna ubat gigi apa? hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s